söndag 24 januari 2010

Det har varit en sådär skönt fulltecknad helg, då man har hunnit med både besök hos föräldrarna och farmor, en tur med sparken på sjön under lördagen, och idag matlagning, bakning, müslitillverkning, städ och tvätt. Puh! Nu är det faktiskt skönt att sitta och vila fötterna lite innan brödet åker in i ugnen. Ser fram emot belöningen med nybakt bröd och en kopp te innan natten.
Här kommer det superenkla receptet:


Havrebröd i långpanna

16 st

Ett lätt bakat bröd som inte ska knådas på bakbord. Den som vill kan lägga till någon bröd krydda t.ex. anis

Ingredienser

4 dl havregryn
3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 paket torrjäst
2 msk flytande margarin
½ dl sirap
1½ tsk salt
5 dl ljummet vatten


Gör så här

Häll havregryn och grahamsmjölet i ett litermått och fyll på med vetemjöl tills måttet är nästan fullt.

Häll i torrjästen och blanda den med översta lagret mjöl.

Häll margarin, sirap och salt i en degbunke. Häll i vattnet som ska vara varmare än fingerljummet.

Slå i allt mjölet från litermåttet och rör om ordentligt.

Arbeta ihop degen i bunken och häll ut den i en långpanna.
Platta ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten och blir jämntjock.

Skåra degen i rutor med en vass kniv.

Sätt på ugnen på 200 grader.

Låt jäsa övertäckt i 30-40 min

Grädda i 20 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar